ARTIST PAGE

JOS WINNUBST

Welcome to my artist page where, thanks to DDAMA, I can show some digital creations and tell something about it. Lots of viewing and clicking pleasure.

 

Jos Winnubst

 

Fractals

Zie ook https://www.flevopink.nl/fractals

Software om fractal afbeeldingen te maken, een voorbeeld van “Open Source Mentality”.

Wat zijn fractals ?

Fractals zijn meetkundige figuren met als karakteristieke eigenschap dat onderdelen van de figuren (ongeveer) dezelfde vorm hebben als de figuur zelf, maar dan op een kleinere schaal. Zie het voorbeeld van een gelijkzijdige driehoekdriehoek met op de zijden tekens weer een gelijkzijdige driehoek.

Een fractal is ook een wiskundige formule, waarbij je een waarde invoer en de uitvoer weer als invoer gebruik met noemt dit itereren. Door dit itereren kan de uitkomst naar een bepaald punt trekken. Bijvoorbeeld bij het itereren van een parabool (y = x²) zal, als de invoer tussen de -1 of +1 ligt, de uitvoer naar het punt 0 trekken, men noemt het punt 0 de aantrekker. Als de invoer groter is dan 1 of kleiner dan -1 zal de uitkomst naar het oneindige trekken. Zie de website met een wiskundige uitleg.

Een bekende formule is de Mandelbrot vergelijking, een formule met een oneindig aantal aantrekkers in een zich steeds op een kleinere schaal herhalend paroon. De Mandelbrot vergelijking is een verzameling van imaginaire getallen, door deze te iteren kan je een 2 dimensionale afbeelding van de verzameling maken.

Het is dankzij de snelheid van de meeste computers ook mogelijk om met deze formules 3 dimensionale vormen te genereren. In de natuur zie je vormen die erg lijken op deze 3D fractal vormen, een bekend voorbeeld is de Romanesco bloemkool.

Fractal generator

Fractal generatoren zijn toepassingen waarmee je een 2D of 3D afbeelding van een fractal kan maken.

De open source fractal generator MandelBulb3D is ontwikkeld door mensen geinteresseerd in fractals. Zij zijn gestart met het forum “Fractalforums” met de pakkende ondertitel “The possibilities are infinite”. Enkele leden van dit forum hebben de fractal generatator MandelBulb3d ontwikkeld. De leden van het forum testen de generator en ontwikkelen nieuwe fractal formules. Zij ontwerpen met MandelBulb3D fractal afbeeldingen waar andere leden van de groep veranderingen en verbeteringen kunnen aanbrengen. Zij publiceren deze afbeeldingen op de site deviant art.

Ga voor het downloaden naar de website MandelBulb3D

Onderin dit artikel staan enkele afbeeldingen van fractals die ik met MandelBulb3D heb gemaakt.

Enkele linken naar websites en facebook

De website van de Amsterdamse kunstenaar Julius Horsthuis die veel fractals met MandelBulb3D maakt. Zie ook de artiesten pagina van Julius op de MandelBulb3D site.

De openbare facebook groep Mandelbulb Manics

Wereldbeeld (Worldview)

 
 
 
It is of course a sadly distorted world view with unnatural lights. The sun has already disappeared, it just leaves a somewhat red glow.
You can use the control window at the top right to freeze the world and search for interesting parts with the mouse and mouse wheel, and save and download a world view.
You see, among other things, Belgium, the Randstad and the big cities light up, only the north and south poles are not yet polluted by light.
 
 
Spiegelbal (mirror ball)
 
 
 
 
A ball in which the mirror image of the sponge of menger
With the mouse wheel the ball moves forwards and backwards.
If you open the control window above, you can select multiple images.
Thanks to Menger the artwork was made with three.js. The code with a short description is on my website
In processing I made an attempt to encode an impossible triangle with a box like class (blueprint). I just started by placing the boxes in a triangle formation. The last box showed that it was not possible to create an impossible triangle with boxes. I had to deceive the viewer and use two windows instead of a box.
Coding a penrose triangle with boxes was also unsuccessful. I also had to use a diamond and triangle.
 

onmogelijke driehoek

penrose driehoek

ga voor code de van de onmogelijke driehoek  en de penrose driehoek naar mijn website

Voor mijn digitale creaties maak ik vaak gebruik van meetkundige vormen die ik, gebruik makend van ruitjespapier, keurig orden. Ik noem dit tekenen met code, door kleine veranderingen in de code aan te brengen en bepaalde rotaties uit te voeren ontstaan soms verrassende effecten.

Schets van boxen in een driehoekformatie met een onmogelijke verrassing.

De boxen braaf in een driehoekformatie gecodeerd, na kleine veranderingen in de code ontstond een onmogelijke formatie van de boxen. Natuurlijk is dit bedrog want de boxen staan in een plat vlak (net zo plat als je computerscherm). ga voor d 

boxen in driehoekformatie

driehoekformatie is nog te zien

onmogelijk formatie

 
Kleine veranderingen kunnen verrassende effecten, maar ook chaos, veroorzaken. Hoeveel chaos kan jij aan?
Hier een voorbeeld van drie, gekoppelden chaotisch bewegende quadratic cubic, bezier curven
 

Klik op de animatie, met de “s” toets stopt, en met de “r” toets start de beweging weer. Met de “d” toets kan je een afbeelding van deze chaos downloaden. Als je echt van chaos houdt kan je de afbeelding printen, inlijsten en boven bank of bed hangen, ga voor de code naar mijn website

Voorbeeld van vier gekoppelde, quadratic cubic quadratic, bezier curven die mooi symmetrisch bewegen, ga voor de code naar mijn website

Klik met de muis op de animatie, met de “s” toets stopt, en met de “r” toets start de beweging weer. Met de “d” toets kan je een afbeelding van deze structuur downloaden

Hier onder een creatie voor mensen die van moderne kunst houden. een 3d animatie van acht kubussen gegroepeerd rond drie cylinders

Je kan met muis bewegingen, muiswiel en knoppen de animatie in x,y en z richting verplaatsen. Als je het controle venster, rechtsboven, opent kan je het bewegingspatroon veranderen, de doorzichtigheid (alpha) van de kubussen veranderen en de kubuspositie veranderen. Je kan de zelfgemaakte kunst opslaan en downloaden, ga voor de code van deze schets naar mijn website
 
Hier onder twee afbeeldingen van de kubussen

De gulden snede

Kan de gulden snede ons digitaal verrassen ? Een aantal jaren geleden heb ik een weinig verrassende poging ondernomen.
In onderstaande, wel verrassende animatie, vormen 10 pijlen met hun draaipunten een denkbeeldige vijfhoek.
Met de toetsen 1 t/m 8 kan je de draaipunten veranderen, en het goud spat er van af. Met de “s” toets stopt, en met de “r” toets start de animatie, met de “d” toets kan je een afbeelding van de animatie downloaden.