Door Petra Onderwater

STAD CENTRUM – Het Dutch Digital Art Museum Almere (DDAMA) heeft een nieuwe expositie geopend in de Eurotoren bij Almere Centrum. “Deze tentoonstelling staat in het teken van Open Source Mentality, het werken met en delen van open bronnen in relatie tot digitale kunst”, vertelt Christine van Stralen, creatief directeur en curator DDAMA.

In de grote open ruimte op de tweede verdieping, voorheen de kantine van USG People, staan verschillende schermen waarop kleurrijke videoprojecties te zien zijn. De bezoeker kan diverse tutorials (online instructievideo’s) en informatiefilmpjes bekijken over het werken met open source programma’s en er zijn tal van creatieve resultaten te bewonderen.

“In de kunstgeschiedenis gaat het vooral om de handtekening, de herkenbare stijl van de individuele kunstenaar. Bij Open Source gaat het daarentegen om samenwerken en delen. Een andere manier van denken, die ervan uitgaat dat kennis en tools voor iedereen toegankelijk moeten zijn”, legt Van Stralen uit.

Tutorials

In deze expositie ligt de focus op de open source programma’s die veel worden gebruikt in de creatieve sector: Linux (als besturingssysteem), Web GL, Processing, Three.js en Blender. “Digital art kunstenaars die deze programma’s gebruiken zijn veelal ook ontwerpers, bijvoorbeeld in de game-industrie. De expositie toont werk van kunstenaars die vaak vertegenwoordigd zijn op wereldwijde platformen. The Creators Project is bijvoorbeeld een Youtube kanaal waar vele kunstenaars hun digitale werk tonen én de software demonstreren die ze daarvoor gebruikten. Ook veel tutorials zijn open source. Zo is bij DDAMA een installatie te zien van tutorials over de perfecte wenkbrauw.” Ook wordt de korte film Sintel vertoond, die met Blender is gemaakt door een internationaal team van veertien 3D-animators en -kunstenaars.

Nul euro subsidie

Almeerder Pieter Nobel gaf vorig jaar bij DDAMA workshops met de open source hardware ‘Arduino’. Dat bracht Van Stralen op het idee voor deze expositie, die tot stand is gekomen met medewerking van onder andere Jos Winnubst (ICT en specialist Open Source) en Bob Jansen (ontwerper en technische realisatie). “Het was een heidense klus met onze oude, gekregen apparatuur”, zegt Van Stralen. “We draaien al vier jaar lang met nul euro subsidie en uitsluitend vrijwilligers. Toch trekken wij regionale en internationale bezoekers, maar ook kunstacademies en scholen. Zo was er maandag een groep Mavo-leerlingen die na een eerste kennismaking zelf aan de slag ging met open source software.”

Met subsidie zou DDAMA nog veel meer kunnen laten zien, zegt Van Stralen. “Maar ons verzoek is helaas weer afgewezen door zowel het Cultuurfonds als de gemeente Almere. Ik zou de raadsleden graag willen uitnodigen om zelf eens bij ons te komen kijken. Wij zien ook mogelijkheden voor samenwerking met het in oprichting zijnde kunstmuseum van de provincie Flevoland en de gemeente Almere. We kunnen elkaar aanvullen en versterken.”

Vijfde locatie

DDAMA startte in 2016 in WTC Almere en presenteerde tentoonstellingen over augmented reality en blockchain. “Inmiddels hebben we een nieuwe algemeen directeur in de persoon van Hein-Jan Keijzer en Barbara van Aalten is de nieuwe voorzitter van het bestuur. Wij zijn ook heel gelukkig met onze nieuwe ruimte in de Eurotoren naast de Rabotoren. Het is inmiddels alweer onze vijfde locatie en we hopen hier nog lang te kunnen blijven.

DDAMA is elke vrijdag en zaterdag geopend van 14.00 tot 17.00 uur. Reserveren via: info@ddama.eu. Meer informatie op www.ddama.eu

Een deel van het DDAMA-team in de nieuwe expositieruimte. (Foto: Almere DEZE WEEK)